Screeningul leziunilor colului uterin

Dr. Dan Călin – Medic primar Obstetrică Ginecologie

Leziunile de la nivelul colului uterin („rănile de col”) sunt foarte frecvente şi apar la orice vârstă după debutul vieţii sexuale. Statisticile în ceea ce privește cancerul de col uterin sunt îngrijorătoare, România încă se află într-o poziţie nefavorabilă în Europa din punct de vedere al incidenţei şi mortalităţii. Acest tip de cancer este prima cauză de mortalitate în rândul femeilor cu vârste între 15 și 45 de ani.

Importanţa Screeningului

Cancerul de col uterin se dezvoltă progresiv. Înainte de apariţia cancerului, celulele de la nivelul colului se modifică, proces numit displazie (leziune cervicală). Mai târziu, celulele neoplazice cresc și invadează în profunzime colul până în zonele învecinate. De aici rezultă clar importanţa deosebită a screeningului adică depistarea acestor leziuni în faze incipiente înainte chiar de apariția oricărei simptomatologii. Aici este foarte important ca și pacientele să înțeleagă rolul deosebit pe care îl are controlul regulat la medicul ginecolog!

În cadrul diverselor ghiduri internaționale se recomandă, în general, consultul ginecologic la un interval de 2 sau 3 ani, în funcție și de vârsta pacientei. Noi recomandam femeilor să efectueze anual consultația ginecologică și Testul Babeș Papanicolau după debutul vieții sexuale, indiferent de vârsta lor! Acestea sunt cele mai simple și eficiente metode de screening și pot depista anomaliile celulare precanceroase de la nivelul colului uterin. Cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât se poate interveni mai rapid, iar tratamentul să fie cât mai puțin invaziv!

Diagnosticul – Ce teste sau investigaţii sunt recomandate ?

Diagnosticul se stabilește în primul rând prin examen clinic – cu valve și citologia Babeș-Papanicolau, aceste investigații fiind completate, la indicația medicului, cu tipajul virusului HPV, respectiv colposcopie. Analiza pentru virusul HPV se recoltează simplu, similar cu cea pentru citologia Papanicolau – cu ajutorul unei periuțe de la nivelul colului. Colposcopia este etapa următoare de diagnostic și, de regulă, se recomandă în cazul unui rezultat PAP anormal. Colposcopia reprezintă examinarea suprafeței externe a colului și pereților vaginali cu ajutorul unui colposcop, un microscop special ce permite medicului să vizualizeze zonele atipice (anormale). Investigația este neinvazivă, nedureroasa și durează aproximativ 15 minute. Dacă în timpul colposcopiei medicul vă observa zone cu aspect lezional e posibil să recolteze un mic eșantion de țesut prin biopsie.

Ce sa facă pacientele pentru ca rana cervicală să nu se agraveze ?

Aici răspunsul este simplu și clar – să vină la medic, să respecte indicațiile și tratamentul prescris precum și ritmul de consultații și investigații stabilite de acesta! Pacientele noastre trebuie să înțeleagă că cel mai bun tratament este prevenția!

Mesajul final pentru pacientele noastre este să fie încrezătoare și să nu ezite să se adreseze medicului specialist ginecolog la apariția simptomatologiei amintite. Ele nu trebuie să uite însă că exista leziuni de col asimptomatice! Asta inseamnă că femeile care vor să se mențină sănătoase trebuie să se prezinte anual la controlul ginecologic și pentru examenul citologic Babeș – Papanicolau. Este de fapt simplu, neinvaziv, nedureros şi deosebit de important! Un consult ginecologic efectuat la timp îți poate salva viața!

Articole similare

IMPORTANTA/BENEFICIILE LAPTELUI MATERN

Laptele de mama este singurul aliment de care sugarul are nevoie in primele 6 luni de viata. Laptele de mama, in special colostrul, este prima vaccinare a nou-nascutului, protejandu-l de infectii, scade riscul de anemie, rahitism, obezitate, diabet, reduce cazurile

Citeste mai departe

VACCINUL BCG ANTI-TUBERCULOZA

VACCINUL  BCG        ANTI-TUBERCULOZA   Tuberculoza constituie  şi astăzi una dintre problemele prioritare de sănătate publică, fiind cea mai frecventă cauză infecţioasă de deces la nivel mondial, după infecţia HIV. În prezent se estimeaza că infecţia este răspândită la o treime

Citeste mai departe
Usor, rapid si eficient

Programeaza-te online sau telefonic

Medicii nostri iti stau la dispozitie. Programeza-te telefonic sau completand formularul online!