FIIPREGATIT.RO

Proiect nutritie clinica la pacientul oncologic

Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020
Program de formare a personalului medical in domeniul nutritiei clinice in scopul reducerii morbiditatii pacientului oncologic.

Alte informatii

In ultimii ani, preocuparea pentru cresterea calitatii vietii pacientilor oncologici este din ce in ce mai evidenta, implica numeroase resurse materiale si umane, asigurand astfel un suport  important in strategia de abordare multidisciplinara a pacientilor oncologici.

Proiectul PROGRAM DE FORMARE A PERSONALULUI MEDICAL IN DOMENIUL NUTRITIEI CLINICE IN SCOPUL REDUCERII MORBIDITATII PACIENTULUI ONCOLOGIC isi propune sa creasca nivelul de competenta si specializare al medicilor si asistentilor medicali implicati zi de zi in tratamentul si ingrijirea pacientilor oncologici, prin elaborarea si aplicarea unei strategii de imbunatatire a pregatirii profesionale a specialistilor care isi desfasoara activitatea in domeniul oncologic, in institutiile publice de sanatate de pe tot cuprinsul tarii.

BENEFICIAR: Spitalul Clinic de Urgenta Sfantul Pantelimon Bucuresti
PARTENER: Societatea Romana de Nutritie Clinica Parenterala si Enterala (ROSPEN)
MANAGER DE PROIECT: Dr. Dacia Laurentia Constantinescu
COORDONATOR PARTENER: Prof. Dr. Ioana Marina Grintescu
PERIOADA DE IMPLEMENTARE a proiectului: 27.12.2017 – 26.12.2020.
LOCALIZARE PROIECT: Proiectul se desfasoara la nivel national, in toate cele 8 regiuni de implementare

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati: http://www.fonduri-ue.ro/.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

SCOPUL PROIECTULUI

Imbunatatirea nivelului de competente pentru 600 de profesionisti din institutiile publice (220 de medici si 380 de asistenti medicali) care lucreaza cu pacienti oncologici, prin perfectionarea si actualizarea programelor existente de formare specifica in domeniul utilizarii nutritiei clinice si prin participarea la schimburi de experienta si de bune practici in domeniul nutritiei clinice (60 persoane din grupul tinta a proiectului) in state membre ale Uniunii Europene.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Imbunatatirea nivelului de cunostinte teoretice si practice a personalului medical implicat in programul prioritar destinat pacientilor oncologici.
Actualizarea programelor de formare si a ghidurilor de practica in domeniul nutritiei clinice a pacientului oncologic, concretizate prin elaborarea unui manual teoretic de specialitate cu ghid de practica inclus, care vor fi distribuite catre minim 600 de profesionisti din sectorul medical.
Consolidarea si abordarea integrata, de inalt nivel calitativ, a metodelor de lucru si cresterea gradului de implicare a specialistilor romani in initiativele europene de schimb de informatii in domeniul “Cancer – nutritia clinica la pacientul oncologic” prin participarea a 60 de persoane din grupul tinta la activitati de schimb de bune practici si schimburi de experienta in state membre ale Uniunii Europene, concretizate in cursuri, congrese si workshopuri, in domeniul “Cancer – nutritia clinica la pacientul oncologic”.
Promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei forme de discriminare, avand ca prioritate cresterea accesului la servicii durabile si de inalta calitate, prin utilizarea de metode si instrumente de inovare sociala.
Prin TINTELE pe care si le propune, programul contribuie la atingerea:

OBIECTIVULUI GENERAL al Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020 de dezvoltarea resurselor umane prin cresterea accesului la un sistem de educatie si formare profesionala de calitate, stimularea ocuparii, cu precadere pentru tineri, reducerea saraciei si a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale si de sanatate.
OBIECTIVELE din Strategia Nationala de Sanatate 2014–2020:
Obiectivul general 3: Diminuarea ritmului de crestere a morbiditatii si mortalitatii prin boli[…]), din ARIA STRATEGICA DE INTERVENTIE 1:“SANATATE PUBLICA”;
Obiectivul general 4: Asigurarea unui acces echitabil a tuturor cetatenilor, in special a grupurilor vulnerabile, la servicii de sanatate de calitate si cost-eficace din ARIA STRATEGICA DE INTERVENTIE 2:“SERVICII DE SANATATE.
Proiectul contribuie direct la indeplinirea OBIECTIVUL TEMATIC NR.9 al Acordului de parteneriat (AP) 2014 -2020: “Promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei forme de discriminare”, prin imbunatatirea nivelului de competenta profesionala specifica a unui numar de 600 profesionisti din sectorul medical, care acorda ingrijiri medicale specifice in domeniul prioritar vizat de proiect.
ACTIVITATILE PROIECTULUI

ACTIVITATEA INTERNA: Furnizarea unui program acreditat de formare profesionala la nivel national pentru 600 de persoane din institutiile publice, 220 de medici si 380 de asistenti/e medicali/e, din cele 8 regiuni de dezvoltare.

SI

ACTIVITATEA EXTERNA: Participarea a 60 medici selectati din grupul tinta a proiectului, la schimburi de experienta si/sau de bune practici, in cadrul Congresului European de Nutritie Clinica, unde vor fi inscrisi la modulele din programul Long Life Learning (LLL).

BENEFICII ADUSE PRIN IMPLEMENTAREA PROIECTULUI

Calitatea si noutatea programului de formare contribuie la cresterea nivelului de cunostinte teoretice si practice a personalului medical si in acelasi timp asigura un raspuns adecvat la problemele extrem de serioase ale pacientilor oncologi, mai ales in zone defavorizate, unde accesul personalului medical la o formare adaptata ultimelor cerinte/noutati din lumea medicala este restrans.

Grupul tinta implicat in proiect este omogen, asigurand cresterea accesului la servicii in toate zonele tarii. Prin apartenenta personalului medical din toate regiunile – dezvoltate si mai putin dezvoltate, se contribuie la imbunatatirea comunicarii transversale intre profesionisti care vor accede la acelasi nivel de cunostinte, precum si la multiplicarea acestor cunostinte prin diseminarea realizata de cei formati in mediul lor profesional.

Imbunatatirea nivelului de pregatire a personalului medical superior si mediu duce consecutiv la un grad mai mare de satisfactie a pacientilor vis-a-vis de calitatea ingrijirilor medicale, creste numarul de afectiuni tratabile in ambulator sau in cabinetele de medicina de familie si evita diagnosticul incorect sau tardiv al unor patologii complexe.

Solutionarea necesitatilor specifice medicilor si asistentilor/asistelor medicali/e, printr-un program de formare de ordin national are potentialul de a duce in final la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, cu cresterea sperantei de viata, nivele apropiate celor din Uniunea Europeana.

REZULTATE PREVAZUTE IN PROIECT

VALOAREA PROIECTULUI 

Valoarea totala a proiectului este de 6.773.520,28 lei, din care, finantarea nerambursabila in valoare de 6.652.692,37 lei este echivalenta cu 98,22% din valoarea eligibila aprobata.
Valoarea eligibila nerambursabila acordata din Fondul Social European este de 5.719.244,79 lei (84,44%), valoarea eligibila nerambursabila acordata din bugetul national este de 933.447,58 lei (13,56%).

Spitalul Clinic de Urgenta Sfantul Pantelimon Bucuresti va contribui cu 120.827,91 lei (reprezentand 2% din bugetul alocat).

Activitatile desfasurate in cadrul acestui proiect se vor face respectand principiul egalitatii de sanse si al nondiscriminarii, excluderii, restrictiei sau preferintelor, indiferent de: rasa, nationalitate (cu exceptia persoanelor care nu sunt cetateni UE), etnie, limba, religie, convingeri, gen, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenata la o categorie defavorizata sau orice alt criteriu ce ar avea ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii in conditii de egalitate a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice etc.

Sesiunea 1

Sesiunea 2

Sesiunea 3

Sesiunea 4

Sesiunea 5

Sesiunea 6

Sesiunea 7

Sesiunea 8

Sesiunea 9

Sesiunea 10

Sesiunea 11

Sesiunea 12

Sesiunea 13

Sesiunea 14

Sesiunea 15

Sesiunea 16

Sesiunea 17

Sesiunea 18

Sesiunea 19

Sesiunea 20

Sesiunea 21

Sesiunea 22

Sesiunea externa

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Pentru informații detaliate despre celelate programe

cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

ACTIVITATEA INTERNA –  repere generale

Sesiunile de formare din cadrul proiectului se vor derula in intervalul a 3 ani (dec. 2017 – dec. 2020), perioada in care se vor organiza toate cele 30 de sesiuni.

Incepand cu luna Septembrie 2018 sunt prevazute sesiuni lunare si vor fi anuntate in acesta pagina, la sectiunea Anunturi.

Cei 600 participanti vor fi impartiti in grupe de cate 20, astfel incat pe tot parcursul programului se vor desfasura in total 30 sesiuni de formare.

Cursurile pentru medici se vor desfasura pe parcursul unei sesiuni care va dura 4 zile, de joi pana duminica si va avea o durata totala de 30 ore, din care 18 ore de teorie si 12 ore de practica.

Cursurile pentru asistente si asistenti medicali se vor desfasura pe parcursul unei sesiuni care va dura 4 zile, de joi pana duminica si va avea o durata totala de 29 ore, din care 10 ore de teorie si 19 ore de practica.

Sesiunile de cursuri se vor desfasura la nivel national in 8 locatii diferite din tara, cate o locatie desemnata pentru fiecare din cele 8 regiuni de implementare * si din care se vor selecta participantii.

BENEFICIILE PARTICIPARII la activitatea interna

600 medici si asitente/i medicale/i vor beneficia de:

 • Formari teoretice si practice desfasurate in cursul unei sesiuni de 4 zile,
 • Program national acredidat de formare pentru care vor primi credite EMC,
 • Manual teoretic cu ghid de practica inclus,
 • Gratuitate pentru transport, cazare si masa pentru sesiunile de formare,
 • Pachet suport desfasurare curs, oferit participantilor la formare:
 • Birotica, incluzand: blocnotes, stick, pix personalizat cu datele de identificare ale proiectului;
 • Tableta si geanta curs;
 • Costum medical;
 • Materiale sanitare consumabile, mostre de alimenatie enterala si parenterala pentru exemplificarea notelor de curs.
 • Posibilitatea si oportunitatea schimbului de informatii si dezbateri de cazuri in cadrul comunitatii proiectului care se intalneste pe pagina virtuala deschisa in portalul Facebook.

*COMPONENTA REGIUNILOR DE IMPLEMENTARE

 1. NORD-EST: Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau
 2. SUD – EST: Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Constanta
 3. SUD: Arges, Dambovita, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita
 4. SUD-VEST: Dolj, Olt, Valcea, Gorj, Mehedinti
 5. VEST: Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin
 6. NORD-VEST: Satu-Mare, Maramures, Cluj, Bistrita-Nasaud, Bihor, Salaj
 7. CENTRU: Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu
 8. BUCURESTI-ILFOV

La fiecare sesiune de cursuri vor participa fie cate 20 de medici fie cate 20 de asistenti/e medicali/e astfel incat din cele 30 sesiuni, 11 vor fi pentru medici si 19 vor fi pentru asistentii medicali.

Participantii SE POT INSCRIE DOAR la una dintre sesiunile care se desfasoara in regiunea de implementare in care isi desfasoara activitatea profesionala.

Numarul participantilor din fiecare regiune de implementare a fost stabilit respectand indicatiile limitative prezentate in ghidul solicitantului, in sensul ca maxim 10% din participanti vor proveni din regiunea Bucurest-Ilfov (60 participanti) si 90% din participanti vor proveni din celelalte 7 regiuni de implementare (540 participanti).

DISTRIBUTIA SESIUNILOR IN REGIUNILE DE IMPLEMENTARE

 1. NORD-EST: 5 sesiuni (3 sesiuni pentru asistenti medicali + 2 sesiuni pentru medici).
 2. SUD – EST: 3 sesiuni (2 sesiuni pentru asistenti medicali + 1 sesiune pentru medici).
 3. SUD: 3 sesiuni (3 sesiuni pentru asistenti medicali).
 4. SUD-VEST: 3 sesiuni (2 sesiuni pentru asistenti medicali + 1 sesiune pentru medici).
 5. VEST: 5 sesiuni (3 sesiuni pentru asistenti medicali + 2 sesiuni pentru medici).
 6. NORD-VEST: 5 sesiuni (3 sesiuni pentru asistenti medicali + 2 sesiuni pentru medici).
 7. CENTRU: 3 sesiuni (2 sesiuni pentru asistenti medicali + 1 sesiune pentru medici).
 8. BUCURESTI – ILFOV: 3 sesiuni (1 sesiune pentru asistenti medicali + 2 sesiuni pentru medici ).

CALENDARUL CURSURILOR, regiunea in care se vor desfasura si categoria profesionala careia i se adreseaza se vor publica in sectiunea ANUNTURI a acestui site dupa cum urmeaza:

 • In luna mai 2018 pentru anul 2018
 • In luna decembrie 2018 pentru anul 2019
 • In luna decembrie 2019 pentru anul 2020
 • ECHIPA DE IMPLEMENTARE A PROIECTULUI

Echipa de implementare a proiectului este formata din specialisti si practicieni de inalta valoare, cu experienta universitara, de cercetare si studii clinice, reprezentanti din din toata tara.

>ACTIVITATEA EXTERNA –  repere generale

Activitatea externa de schimb de experienata/schimb de bunepractici se vadesfasura in timpulsi in cadrulcongreseloranuale ale SocietatiiEuropene de NutritieEnteralasiParenterala, astfel:

1. 41st ESPEN Congress on Clinical Nutrition and Metabolism, Krakow, Poland –Al 41-lea Congres al SocietatiiEuropene de NutritieClinicasi Metabolism care se vadesfasura in Cracovia – Polonia, in perioada – 31.08- 03.09.2019.

2. 42 stESPEN Congress on Clinical Nutrition and Metabolism, Lyon, France –Al 42-lea Congres al SocietatiiEuropene de NutritieClinicasi Metabolism care se vadesfasura la Lyon – Franta, intr-o perioada care inca nu a fostdefinitivata. 

Pentruactivitatea de schimb de experienta/schimb de bunepractici se vorselecta 60 de persoane din grupulcelor 220 medici participanti la cele 11 sesiuni de cursuridesfasurate in intreagatara in cadrulactivitatii interne de formareprofesionala.

Cei 60 de medici romaniselectativor fi inscrisi si vor participa atat la cursurilesi workshop-urile care se desfasoara in cadrulcongreseloranuale ale SocietatiiEuropene de Nutritiesi Metabolism, cat si la modulele din programul Long Life Learning (LLL) – LLL programme in Clinical Nutrition and Metabolism, module care se desfasoara tot in cadru lcongreselor anuale ale Societatii Europene de Nutritiesi Metabolism.

Selectareaparticipantilor la activitatea externa se va face doardintremediciiinscrisi in grupultinta al proiectuluisinumaidupaceacestia au finalizatactivitateainterna de formare.

Pentruparticiparea la activitatea externa a proiectuluimediciitrebuie:

– sa faca dovada participarii la activitatea interna de formare din cadrul proiectului,

– sa faca dovada absolvirii unui modul live sau a 2 module online in cadrul programului Long Life Learning (LLL) – LLL programme in Clinical Nutrition and Metabolism,

– sa se inscrie on-line si sa depuna Dosarul de inscriere la ACTIVITATEA EXTERNA

La fiecare dintre cele 2 congrese mentionale anterior vorparticipa cate 30 de medici, selectati conform conditiilo rprezentate in sectiunea DESPRE INSCRIERE- ACTIVITATE EXTERNA.

Pentru primii 30 de participanti ANUNTUL DE INSCRIERE SI SELECTIE se va publica pe site-ul proiectului pe data de 25 mai 2019, cand se finalizeaza desfasurarea primelor 6 sesiuni interne de formare pentru medici din cadrul proiectului.

Pentru ceilalti 30 de participanti ANUNTUL DE INSCRIERE SI SELECTIE se va publica pe site-ul proiectului in primele luni ale anului 2020, cand se va finaliza si desfasurarea celorlate sesiuni interne de formare pentru medici din cadrul programului.

ACTIVITATEA EXTERNA – beneficiile participarii celor 60 medici inscrisi si selectati:

• Cresterea gradului de implicare a specialistilor romani in initiativele europene de schimb de informatii in domeniul “Cancer – nutritia clinica la pacientul oncologic”

• Gratuitate privind inscrierea si participarea la lucrarile Congresului European de Nutritie Clinicasi Metabolism si la modulele din programul Long Life Learning (LLL) – care se desfasoara in cadrul Congresului European de Nutritie Clinicasi Metabolism

• Gratuitate la transport, cazare si masa pentru participarea la lucrarile Congresului European de Nutritie Clinicasi Metabolism.

• Posibilitatea si oportunitatea schimbului de informatii si dezbateri de cazuri in cadrul comunitatii proiectului care se intalneste pe pagina virtuala creata in portalul Facebook.

Sesiunea 1

Sesiunea 2

Sesiunea 3

Sesiunea 4

Sesiunea 5

Sesiunea 6

Sesiunea 7

Sesiunea 8

Sesiunea 9

Sesiunea 10

Sesiunea 11

Sesiunea 12

Sesiunea 13

Sesiunea 14