FIIPREGATIT.RO

Ce trebuie să știm despre diagnosticul unui cancer?

Dr. Haradja Alexandru Horațiu – Medic primar Obstetrică-Ginecologie, competență Oncologie Ginecologică

Dr. Marinescu Irina-Elena – Medic rezident Obstetrică-Ginecologie

Diagnosticul de cancer reprezintă pentru pacient un moment de cumpănă, limita dintre viață și moarte fiind atât de copleșitoare, încât este nevoie de toate resursele medicale și psihologice pentru a oferi pacienților și celor apropiați lor, puterea și speranța unui final fericit la sfârșitul acestei lupte.

Totuși, această luptă poate fi prevenită… sau, acolo unde nu este posibil, boala poate fi depistată în stadiile ei incipiente. Astfel, este bine de știut că în România, la fel ca în străinătate, există programe de prevenție a cancerului de col uterin și a cancerului de sân, accesibile oricărei femei. Acestea sunt gratuite, fiind necesară o vizită la medicul de familie pentru a obține un bilet de trimitere.

Programele de screening au fost concepute pentru a depista în stadii precoce cancerul, momente în care inițierea tratamentului crește șansele de vindecare și, implicit, calitatea vieții și supraviețuirea.

Pacientele diagnosticate cu cancer trebuie să știe că, în zilele noastre, lumea medicală continuă să îmbunătățească și să dezvolte constant modalitățile de tratament, fiind astfel mai aproape de diagnosticul ,,cancer free”.

Un alt pas în obținerea diagnosticului de ,,cancer free” sau vindecare este creșterea adresabilității pacienților către specialiștii din domeniul sănătății, pentru că fiecare clipă fără un diagnostic clar, fără plan de tratament și fără tratament propiu-zis poate duce către stadii mult prea avansate ale bolii, depășite, situații în care metodele terapeutice sunt ineficiente.

În cazul bolnavilor de cancer, medicii alcătuiesc echipe multidisciplinare, alcătuite din specialiști din domeniul chirurgiei oncologice, oncologie, radioterapie, psihologie pentru a găsi metoda de tratament și suportul psihologic adecvat fiecărui pacient în parte. Un alt aspect important al reușitei și vindecării pacienților, este pregătirea de elită a medicilor din domeniul oncologic, care alocă resurse constant pentru ca actul lor medical să fie de cea mai înaltă calitate. Punctele esențiale în îmbunătățirea actului medical și al relației medic-pacient sunt reprezentate de: conștientizarea bolii și cunoașterea metodelor de diagnostic precoce, creșterea adresabilității către medici și către programele de screening, alături de pregătirea constantă a cadrelor medicale în a asigura suportul adecvat pacienților.

Prin efortul susținut al pacienților și al medicilor, această boală poate fi învinsă. Pacientele bolnave de cancer trebuie să știe că există resursele necesare în menținerea unui echilibru medical și emoțional de-a lungul procesului de vindecare, astfel să aibă încredere că reușitele există și că nu sunt singure în această bătălie.

Articole similare

IMPORTANTA/BENEFICIILE LAPTELUI MATERN

Laptele de mama este singurul aliment de care sugarul are nevoie in primele 6 luni de viata. Laptele de mama, in special colostrul, este prima vaccinare a nou-nascutului, protejandu-l de infectii, scade riscul de anemie, rahitism, obezitate, diabet, reduce cazurile

Citeste mai departe

VACCINUL BCG ANTI-TUBERCULOZA

VACCINUL  BCG        ANTI-TUBERCULOZA   Tuberculoza constituie  şi astăzi una dintre problemele prioritare de sănătate publică, fiind cea mai frecventă cauză infecţioasă de deces la nivel mondial, după infecţia HIV. În prezent se estimeaza că infecţia este răspândită la o treime

Citeste mai departe
Usor, rapid si eficient

Programeaza-te online sau telefonic

Medicii nostri iti stau la dispozitie. Programeza-te telefonic sau completand formularul online!