FIIPREGATIT.RO

Formarea specialiștilor pentru prevenția nașterii premature

Formarea specialiștilor implicați în furnizarea de servicii medicale pentru prevenția nașterii premature și pentru îngrijirea nou născutului prematur în vederea reducerii mortalității și morbidității infantile

Alte informatii

Titlul proiectului: Formarea specialistilor implicati în furnizarea de servicii medicale pentru preventia nasterii premature si pentru ingrijirea nou nascutului prematur in vederea reducerii mortalitatii si morbiditatii infantile

Contract de finanțare POCU/91/4/8/108028

Obiectivul proiectului: Obiectivul general il reprezinta cresterea capacitatii de preventie, diagnostic si tratament in vederea reducerii mortalitatii infantile si a riscului de deces neonatal prin dezvoltarea competentelor a 500 de specialisti din domeniile obstetrica-ginecologie si neonatologie ca urmare a participarii la 10 sesiuni de formare, inclusiv la sesiuni de simulare a unor activitaþi clinice si la schimburi de bune practici in strainatate/conferinte/congrese.

Obiectivul general: Obiectivul general va determina cresterea gradului de specializare a profesionistilor din sistemul sanitar, de la regional ( fiind vizate 4 regiuni) judetean si local in vederea implementarii prioritatilor Strategiei Nationale de Sanatate, in sensul identificarii si reducerii riscului de deces neonatal si a mortalitatii infantile, prin acumularea de noi cunostinte in domeniile neonatologie si obstetrica-ginecologie prin participarea la 10 sesiuni de formare ( 7 grupe pentru asistente medicale si 3 grupe pentru medici, grupele incluzand 50 de participanti structurati in 2 serii de cate 25 de participanti) si la un schimb de bune practici, respectiv congres/conferinta organizate in state membre UE.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

OS1 – Evaluarea necesitatii de instruire si identificarea specialistilor din sistemul sanitar din domeniile neonatologie si obstetricaginecologie la nivelul regiunilor Bucuresti-Ilfov, Sud Est, Sud Muntenia, Centru, in vederea intaririi capacitatii de interventie pentru reducerea mortalitatii infantile prin decesul neonatal si selectarea grupului tinta.

Pentru atingerea obiectivului specific, se va realiza o analiza de necesitati, prin aplicarea unui chestionar de identificare a nevoilor reale in domeniul formarii profesionale a specialistilor din domeniile neonatologie si obstetrica-ginecologie de la nivel regional, judetean, local, chestionar ce va fi transmis catre spitalele regionale/judete/etc. Analiza va fi efectuata de catre expertii Beneficiarului, iar rezultatele vor fi utilizate de expertii formatori in vederea definitivarii programei cursurilor de formare.

Obiectivul specific va fi atins prin centralizarea chestionarelor aplicate profesionistilor din domeniile neonatologie si obstetricaginecologie si prin selectarea de la nivel national a 150 de medici si 350 de asistente medicale, vizand proportionalitatea intre domeniile neonatologie si obstetrica-ginecologie, complementare in identificarea si tratarea gravidei cu risc de nastere prematura si a nou nascutului prematur.

Totodata, va fi selectat grupul tinta, respectand proportionalitatea 90% din regiuni mai putin dezvoltate si 10% din regiuni dezvoltate, conform metodologiei aprobate la nivelul proiectului.

OS2 – Derularea a 10 sesiuni de formare profesionala pentru 10 grupe a cate 50 de specialisti (25 din domeniul neonatologie, 25 din domeniul obstetrica-ginecologie simultan) cu rol in preventia, diagnosticul si tratamentul prematuritatii la nou-nascut, inclusiv prin participarea la sesiuni de simulare a activitatii clinice pentru dezvoltarea de competente practice de utilizare a noilor tehnologii din domeniul medical.

Obiectivul specific va fi atins prin realizarea urmatoarelor tipuri de activitati:

– Realizarea materialelor didactice si a suporturilor de curs;

– Autorizarea programelor de formare de catre Colegiul Medicilor si Ordinul Asistentilor Medicali;

– Furnizarea programelor, examinare si certificare;

Se va acorda o atentie deosebita aplicatiilor practice din cadrul programelor de formare, in ceea ce priveste manevrele medicale si manualitatea in derularea acestora in cazul mamei cu risc de nastere prematura precum si a copiilor nascuti prematur, atat in formarea medicilor cat si a asistentelor medicale, prin exercitii practice si scenarii dezvoltate pe manechine prevazute cu senzori si semne vitale, ca element de noutate in dezvoltarea competentelor practice de utilizare a aparaturii medicale moderne.

Elaborarea unui ghid de bune practici in domeniul prematuritatii si tiparire in 600 de exemplare.

OS3 – Asigurarea transferului de bune practici privind procedurile medicale inovative, prin participarea a 60 de persoane din grupul tinta la congrese/workshopuri/conferinte in Uniunea Europeana cu tematica privind preventia, diagnosticul si tratamentul prematuritatii.

Participantii la congrese/conferinte/workshopuri vor fi selectati prin concurs, astfel incat sa se asigure egalitatea de sanse pentru toti membrii grupului tinta.

Obiectivul vizeaza proportional specialistii din domeniile neonatologie si obstetrica-ginecologie, astfel incat sa se asigure armonizarea protocoalelor ante si post natal si cresterea sperantei de viata a nou nascutului prematur, in conditiile in care interventiile au cu adevarat eficienta in primele 28 de zile de la nastere.

Proiectul se incadreaza in specificul POCU, OS 4.8, intrucat sustine adaptabilitatea personalului medical la noile provocari si necesitati a unei societati in schimbare, prin facilitarea instruirii si utilizarii unor concepte si tehnologii moderne pentru preventia, diagnosticul si tratamentul prematuritatii; prin activitatile propuse, proiectul este relevant pentru Obiectivul tematic 9 prin faptul ca vizeaza formare specifica a personalului medical de la nivel regional, judetean, local, intr-un domeniu prioritar, a nou nascutului prematur cu risc mare de mortalitate.

Obiectivul si activitatile specifice vizeaza tema orizontala inovare sociala prin identificarea unor solutii practice, viabile, inovative de a raspunde necesitatii de reducere a mortalitatii si morbiditatii infantile, bazate inclusiv pe valorificarea de bune practici la nivel national sau din alte state membre.

Pentru vizualizarea fotografiilor si clipurilor video realizate la fiecare sesiune de curs, puteti accesa pagina de facebook a proiectului:
Pocu “formare medici si asistente medicale”. 

ACTIVITATEA DE SCHIMB DE BUNE PRACTICI 

În lunile iulie-august 2020 s-a desfășurat activitatea de schimb de bune practici ( participare la workshop uri cu speakeri internaționali), după cum urmează:
• 25-26 iulie 2020 workshop pentru grup țintă medici și asistente medicale din secțiile de obstetrică ginecologie;
• 29-30 august 2020 workshop pentru grup țintă medici și asistente medicale din secțiile de neonatologie.
În total, la activitatea de schimb de bune practici au participat 13 medici si 11 asistente medicale. Activitatea a fost organizată de către Centrul de Simulare Medicală LIFESIM si s-a derulat pe durata a două zile cu participarea, via web, și a unui specialist medical din altă țară aflată pe teritoriul UE.
Toate costurile de participare ( organizare workshop, cazare, transport, hrană) au fost acoperite din cadrul proiectului. 

RAPORT DE ACTIVITATE – PARTICIPARE SCHIMB DE BUNE PRACTICI

Conferinta de inchidere proiect

In data de 25.09.2020, orele 9:30, a avut loc conferinta de inchidere a proiectului “Formarea specialiştilor implicaţi în  furnizarea de servicii medicale pentru prevenţia naşterii premature şi pentru îngrijirea nou născutului prematur în vederea reducerii mortalităţii şi morbidităţii infantile”, cod contract POCU/91/4/8/108028.

Obiectivul general al proiectului a constat în creşterea gradului de competitivitate precum şi îmbunătăţirea competenţelor profesionale pentru 500 de specialişti din regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru, Sud Muntenia şi Sud Est, implicaţi în activităţi medicale de îngrijire a gravidei cu risc de naştere prematură şi a nou născutului prematur, în vederea reducerii mortalităţii infantile şi a riscului de deces neonatal, inclusiv prin sesiuni de simulare a unor activităţi clinice şi la schimburi de bune practici în Uniunea Europeană.

Prin proiect, 99 de medici cu specializările neonatologie și obstetrică-ginecologie şi 401 de asistenţi medicali, au participat la programele de formare inovative, centrate pe aplicaţii practice şi activităţi de simulare clinică și au fost certificați, obținând credite EMC.

Totodată, un număr de 24 de persoane au participat la schimburi de bune practici organizate sub formă de workshop cu participarea via web a unor experți de nivel european, cu scopul aprofundării cunoştinţelor în domeniu şi creării unei reţele europene de specialişti.
Pentru a asigura transferabilitatea rezultatelor proiectului, a fost elaborat si distribuit un ghid de bune practici pentru îngrijirea gravidei cu risc crescut de naștere prematură și a nou născutului prematur ( 600 exemplare).
Discuțiile au vizat prezentarea rezultatelor proiectului, precum și necesitatea pregătirii proiectelor noi în vederea specializării personalului medical pentru oferirea de servicii medicale înalt calitative in domeniul nașterii premature si ingrijirii nou-nascutului prematur.
Cu aceasta ocazie mulțumim tuturor participantilor, colaboratorilor si expertilor care au contribuit la succesul acestui proiect!

Pentru vizualizarea fotografiilor si clipurilor video realizate la fiecare sesiune de curs, puteti accesa pagina de facebook a proiectului:
Pocu “formare medici si asistente medicale”.

Pentru vizualizarea fotografiilor si clipurilor video realizate la fiecare sesiune de curs, puteti accesa pagina de facebook a proiectului:
Pocu “formare medici si asistente medicale”.

Pentru vizualizarea fotografiilor si clipurilor video realizate la fiecare sesiune de curs, puteti accesa pagina de facebook a proiectului:
Pocu “formare medici si asistente medicale”.

Pentru eventuale intrebari vizand activitatile proiectului, inscrieri la curs si detalii despre organizare va invitam sa ne contactati prin completarea formularului. 

Spitalul Clinic de Urgenta Sfantul Pantelimon Bucuresti este utilizator de date cu caracter personal aceasta insemnand ca informatiile transmise de catre dvs. au caracter de confidentialitate si vor fi protejate conform legislatiei.

Pentru vizualizarea fotografiilor si clipurilor video realizate la fiecare sesiune de curs, puteti accesa pagina de facebook a proiectului: 
Pocu “formare medici si asistente medicale”.

Pentru vizualizarea fotografiilor si clipurilor video realizate la fiecare sesiune de curs, puteti accesa pagina de facebook a proiectului:
Pocu “formare medici si asistente medicale”.

Galeria Proiectului

Pentru vizualizarea fotografiilor si clipurilor video realizate la fiecare sesiune de curs, puteti accesa pagina de facebook a proiectului:
Pocu “formare medici si asistente medicale”.

Usor, rapid si eficient

Programeaza-te online sau telefonic

Medicii nostri iti stau la dispozitie. Programeza-te telefonic sau completand formularul online!

Date de contact